KÉPGALÉRIA

ÉPÍTÉSZETI KONCEPCIÓ
(részlet az engedélyezési terv műszaki leírásából)
Minden város arculatát középületei jelentős módon alakítják, formálják. A középületek sorából: kórház, Posta,Művelődési ház, áruházak, stb. kiemelkednek jelképes erejüknél fogva a templomok és a városháza. Ez különösen igaz Ózdra is, ahol a középületek sora (volt tanácsháza, áruház, volt kollégium stb.) egy lineális tengelyre szerveződve F+1,F+2 szintmagasságokkal szerényen meghúzódnak a 10 emeletes panelházak árnyékában. Pályázati javaslatunkkal ezt a szimbolikus tartalmat igyekeztünk építészeti nyelvre lefordítani, formába önteni.

Az OTP funkciója a geometrikus jellegű elmozdulásaival a városháza épületéhez képest jelzi annak elkülönülő funkcióját és egyben kihangsúlyozza azt.
Ózd városa az elmúlt években jelentős építészeti minőséget képviselő új középületekkel gazdagodott: kórházrekonstrukció, görög katolikus templom. Bízunk benne, hogy az új városháza épületegyüttese ezt a magasra tett építészeti mércét továbberősíti mind a városlakók, mind a város vendégeinek megelégedésére.

Általános leírás

A tervezési megbízás programja szerinti helyiségek elhelyezésének rövid leírása:

Közlekedés:
A régi és az új épületeket összekötő területen új, nagyobb forgalomhoz is megfelelő légterű aulából induló, a liftet körülölelő, nyitott háromkarú lépcső biztosít kapcsolatot a földszinti bejárattól a tárgyalószintig. A lift-közlekedő kapcsolattal nem csak az igazgatási területek közvetlen megközelítését, hanem a mozgáskorlátozottak ügyintézési lehetőségét is megteremthetjük.

Földszint:
Az új nagy légterű aulatér, és a hozzá vezető park kertészeti kialakítása, díszburkolata, megvilágítása lehetőséget ad egy méltóbb bejárat kialakítására, tehermentesítve a meglévő, megmaradó ügyfélforgalmi bejáratot is. Az új épület földszintje ad teret az OTP bank számára is, közvetlen utcai megközelítéssel, a városháza felől is elérhetően, de attól jól elkülöníthető területen.

I. emelet:
Az új területeken a pályázati követelményeknek, és az azt követő többszörös Megbízói egyeztetéseknek megfelelően alakítottuk ki az irodákat, a kiszolgáló helyiségeket, megadva a polgármesteri és a jegyzői hivatali terület önállóságát. Az épület reprezentatív déli oldalán a fő közlekedési bejárattól kissé távolabb helyeztük el a polgármesteri irodákat és tárgyalót.

II. emelet:
Ezen a szinten az általános tereknél magasabb légterű két kisebb (különböző méretű) tárgyalót, és egy nagyobb előadótermet terveztünk, oly módon hogy a nagyterem önmagában is osztható tér-együttest alkothasson. A vizescsoport és a teakonyha az alábbi szinttel megegyezően itt is helyet kapott.